Halloj!
 
Tänkte att när jag ändå håller på och uppdaterar här, kan jag ge er lite tankar på ett gäng grejer som hänt den senaste tiden. Old but gold eller vad man brukar säga.
 
Fotbollsprofilen & Skol-SM final
 
Ungefär 1månad sedan läsåret avslutades på Engelbrektsskolan, har tänkt skriva dessa rader en längre tid men som allt annat här på bloggen så prioriterades annat före än att uppddatera här. Senast jag skrev om profilen nämnde jag om vårt samarbete med KIF-damer i år.7 med tjejgruppen, där har vi fått en förstärkning av Åsa Törner (ÖSK U) på ledarsidan. Det känns verkligen toppen att ha fått med en så kompetent ledare i teamet.
Jag och Hasse Källén har haft en lyckad utvärdering av det gångna året och vi är nu redo för att ta oss an det kommande året med P/F02 gruppen.
Nästa steg i utvecklingen kommer att bl.a innehålla en del kontakt med spelarnas ordinarie tränare för att kunna få fram de bitar som spelarna behöver förbättra. På det sättet ska vi nu i kommande läsår sträva efter att arbeta mer individuellt med spelarna. Både praktiskt och mentalt, det är en progression i vårt arbete i profilen. Vi tycker att det är naturligt att spelarna kan ta ytterligare ett steg i sin utveckling, speciellt den personliga utvecklingen att kunna ta ansvar för sig själva och den "egna" träningen.
 
Sedan har vi också hunnit avverka en Skol-SM final med P00-kullen, där blev det tyvärr oavgjort mot Änglagårdsskolan(Gbg) och förlust mot Gottsundaskolan(Uppsala). Totalt blev det SM-brons, inte illa alls och grabbarna (bilden nedan) ska ha en stor eloge för prestationen. Det är små marginaler i fotboll och det fick vi bittert erfara i finalspelet. Men vi ledare är nu med facit i hand givetvis glada och framförallt stolta över vad vi åstadkom. Inte alla som tar sig till SM-final, att Engelbrektsskolan har det i sitt DNA är sedan tidigare bevisat.
 
 
Vad sägs om följande facit: P97 Final (silver), P98 Final (Guld), P99 Final i futsal (brons) och nu P00 Final och brons. Att vi är Örebros ledande fotbollsprofil råder det ingen tvekan om, bilden ovan talar sitt tydliga språk. Kommande kull P01 är inte sämre och vi hoppas kunna nå samma framgångar. Men det gäller att arbeta hårt och framförallt ha en hel del tur och för oss tränare att ta ut bästa spelare till varje match. Vi har en uppsjö lirare o välja emellan, både på kill och tjejsidan. Vi hoppas att vår tjejsatsning ger frukt på sikt och att vi kan vara lika framträdande på flicksidan såklart. 
 
Copa America Centenario 2016
 
Även denna sommar spelades det Copa America (motsvarighet till EM för er som inte vet) iår var det något slags jubeliums-upplaga av turneringen då man firar 100år av bildandet av turneringen om jag har förstått rätt (har säkert fel haha). Chile lottades i en mycket svår grupp tillsammans med Argentina, Bolivia och Panama.
Förlust mot Argentina (2-1) som var ruggigt revanschsugna sedan finalförlusten förra sommaren, de spelade dessutom inte Messi alls.
Sedan vann vi 2 raka matcher, först mot Bolivia och den matchen var viktig. Torsk där och vi var typ ute ur turneringen. Vi lyckades vinna (2-1), på en tveksam straff enligt många. Men sett till helheten var vi det bättre laget. Bolivia har bra spelare, men saknar de där riktiga stjärnorna som spelar i Europa.
Att de har Martin Smedberg-Dalence som en av stjärnorna säger en del (no offence Martin) men om man tar sig in i laget från Allsvenskan, är inte spetsen på yttersta toppnivå internationellt. Jag tror att Bolivia behöver ändra mentalitet i landslaget. Chile var i liknande läge för 10-15år sedan, sedan tog man in Marcelo Bielsa och rekryterade duktiga, engagerade och rutinerade tränare på ungdomsnivå och resten är historia. Att man sedan kunde få fram en gyllene generation som den vi har nu är ju inte enbart tur.
 
Nåväl, efter vinsten mot Bolivia, var det dags att lira mot Panama. Ett lag som man på pappret är bättre, men dessa matcher är inte så lätta alltid. Dock gjorde Chile det man skulle och vann enligt kalkylen (4-2). Det innebar avancemang.
I kvartsfinalen stod Mexico för motståndet, en mycket svår match. Chile har alltid haft svårt mot Mexico genom åren. Men efter matchen mot Panama hade självförtroendet kommit tillbaka i Copa America-mästarna. Inför 70 000 (övervägande del Mexicaner) åskådare, körde "La roja" över Chicharito & c:o fullständigt! 0-2 i paus för Chile, byttes ut mot 0-7 efter att domare Heber Lopes blåste av matchen efter 90mins. GALET resultat!
 
Ett sådant resultat går inte att vifta bort, otroligt tungt att vara på den förlorande sidan i ett sådant läge. Speciellt om det är i ett mästerskap och du representerar ditt land, fråga Brasilien de förlorade ju mot Tyskland med liknande siffror och de har inte hämtat sig än från den smällen för 2år sedan.
I semifinalen väntade en svårare uppgift, Colombia. Som nu lirade utan Falcao, men det har ju fullgod ersättare i Carlos Bacca framförallt, Bacca som ensam burit AC Milan på sina axlar föregående säsong i serie A. Namn som Cuadrado, Carlos Sanchez och David Ospina är alla etablerade namn i Europeisk fotboll. Ingen lätt match med andra ord.
Chile rivstartade och visade ingen som helst vilja att ge Colombia taktpinnen i matchen, Juan Antonio Pizzi visade att han är en coach att räkna med. Han var kritiserad inför mästerskapet, men denna match måste han ha tystat alla kritiker (något han senare gjorde ändå men men). Genidraget att starta med "Chapa" Fuenzalida och Edson Puch avgjorde matchen för "La roja". Vi får såklart inte glömma att nämna Alexis Sanchez som i denna match låg bakom båda målen (vinst med 2-0) och finalplatsen var bärgad!
Motståndare där, Argentina återigen. Denna gång skulle Messi spela och visa världen att han visst kan vinna ett mästerskap med sitt land och inte bara leverera mål, rekord och titlar åt FC Barcelona.
Finalen var en stenhård match, det small hela tiden och som vanligt försökte grannarna från öst att med alla medel stoppa de Chilenska krigarna(se bild nedan på Sanchez fot).
 
Chile stod upp mycket bra och stoppade Messi (bilden nedan) ännu en gång och visade hur ett team arbetar tillsammans. Det spel Arturo Vidal och Claudio Bravo visade i finalen visade att de är riktiga ledare och spelare man kan luta sig emot när det blåser, de visade återigen att de är värda sin plats i den Chilenska fotbollshistorien.
 
Matchen gick givetvis till förlängning och sedan till straffar, straffar är ett lotteri och denna gång vann vi. Stor matchhjälte blev Claudio Bravo. Vi var MÄSTARE ÅTERIGEN!'
 
Efterspelet för Argentinas del handlade mest om att Messi meddelade att han slutar i landslaget, inte bara han utan även Aguero, Mascherano, Lavezzi, Di Maria, Biglia och Romero har enligt rykten även dom slutat. Jag återkommer i ett annat inlägg om den här Messi-gate.
Jag tror inte att det går att beskriva glädjen, stoltheten med ord. Vilka krigare, lirare, legender dessa spelare är. Ni kan lita på att det fortfarande firas i Chile!!
 
Vi har något stort på gång, jag hoppas att Pizzi nu får arbeta ifred och att spelarna inte får hybris pga. detta. De måste fortfarande spela VM-kval och ta sig till VM2018 (innehar 4:e platsen nu, 5:e lag kvalar mot Oceanien). Förhoppningsvis tar vi oss dit, vägen är lång dit men vi har ett bra lag och fantastiska spelare att tillgå. Kan Island med 300 000 invånare så kan vi!
 
VIVA CHILE!
 
På återseende amigos, allt för denna gång. Återkommer med några rader om EM och en viss övergång av en viss Zlatan Ibrahimovic till mitt kära Manchester United. 
 
#DeZurda
#SkolSM, Chile, Copa America, DeZurda, Engelbrektsskolan, Fotbollsprofil, La Roja, Örebro,

Liknande inlägg

Kommentera

Publiceras ej