Hola!
 
Nu var det dags igen, känns bra att uppdatera såhär tätt. Det beror nog mest troligen pga. att jag har semester från lärarjobbet (endast10 dagar till). Nu har vi dragit igång med träningarna igen med Latorps IF inför höstsäsongen. Återkommer om det i ett annat inlägg inom kort (hoppas jag). Som ni vet har det spelats EM också, här nedan kommer det några rader om det och hur jag såg på det. Såklart sett från en vänsterdojjas synvinkel eller #DeZurda. Varsågoda!
 
Euro 2016
 
 
Det går ju inte att skriva en endaste rad om EM2016 och INTE nämna Island eller Lagerbäck, jag är inget undantag. De tog alla med storm, inklusive mig, en gammal anfallare som inte gärna (förstod) gjorde skitjobbet för laget (iaf i början på min s.k karriär).
Det var en fröjd att se det lilla landet kriga och chocka alla "stora" nationer gång på gång, för att inte tala om publikstödet. Finns bara ett ord som sammanfattar det - kärlek!
EM var överlag en ganska medioker tillställning iaf under gruppspelet, såklart blev turneringen bättre efterhand. Det fanns en hel del gobitar att se och såklart några mindre roliga. Vi börjar med det tråkiga.
Sveriges insats går att dissekera sönder och samman, en sak som jag (lätt o vara efterklok) hade velat att Hamrén hade gjort var att våga prova spela killar som Hiljemark, Augustinsson och framförallt borde Albin Ekdal spelat en mer tongivande roll. Sebastian Larsson-diskussionen får inte plats på den här bloggen tyvärr.
Zlatan såg alldeles för ensam ut för att kunna uträtta stordåd som han gjort på löpande band i PSG de senaste åren.
Där har han haft lite andra lekkamrater så att säga, "det går inte att göra en Zebra till en häst" - sa min farfar alltid. 
 
Liret då? Jodå, det fanns många, men såklart så fastnade jag för en vänsterfotad liten lirare. Som så många gånger förr. Antoine Griezmann, killen som blev ratad i sitt hemland och tog sitt pick och pack och åkte till San Sebastian i Spanien för att lyckas. Det tog några år, men han lyckades!
Jag har haft koll på denne lille bollvirtuos, har följt Real Sociedad i smyg pga. Claudio Bravo spelat där. Att han skulle bli en stor spelare hade jag mina tvivel om. Men enda sedan dag 1 jag såg han spela föll jag för hans vänsterfot och hans vilja att vinna. Resten är historia.
Det som gör detta till en livsläxa i min kontext (träna ungdomar) är: En spelare som blir ratad pga. "han är för liten" de tränare som säger så till sina spelare borde tänka till  på vad i helvete de håller på med. Värsta av allt är att det finns sådanna i varje gathörn.
 
Maradona, Messi, Griezmann, Ribery, Alexis Sanchez, Scholes, Romario ja listan kan göras HUR LÅNG SOM HELST! Men listan på bortslösade eller bortjagade/knäckta talanger som "var för små" och blev ratade är nog betydligt längre. Nu biter inte alla ihop och blir världsspelare, jag vet det. Men det jag menar är ALLA barn som slutat spela fotboll pga. sådanna uttalanden. Hur många är det? Vill inte tänka tanken och blir illamående. Gör om gör rätt, låt alla spela och uppmuntra de bra sidorna. 
 
"Fotboll är en religion där ALLA är välkomna oavsett ålder, kön, nationalitet"
/Zlatan Ibrahimovic
 
 
Ibrahimovic+Manchester United = Sant
 
 
En av sommarens stora händelser och sämst bevarade hemligheter, att "Ibra" kom till världens vackraste klubb mår jag inte direkt dåligt av om man säger så. Zlatan, förortskillen som öppnat så många dörrar inom fotbollen för killar som mig med invandrarbakgrund. Killen som täppt igen käften på miljoner jante-människor i detta avlånga land under ett decennium, spelar alltså för klubben jag supportrat ända sedan Cantona's spark för X-antal år sedan. Kan bara beskriva det med ett ord - lycka!
 
Mitt kära United, som inför denna värvning även signat Jose Mourinho  som tränare. "The special  one" jag trodde faktiskt att han skulle ta över efter Fergie, det ska bli intressant och se vad Mou gör i United. Mou som egentligen är en sjukt defensiv coach, gärna köper färdiga spelare och inte är vidare känd för att vara länge i sina klubbar. 
Är inte direkt något som imponerar på mig då jag genast jämför honom med Sir Alex och då är det kört för de flesta managers.
Dock känns det som att Mourinho har viljan att vinna, hungern att lyckas(synas) med United, drivet att vara bäst och sist men inte minst "slaget om Manchester" med "Filosofen" skaplig krydda bara det!
 
Att Zlatan skulle välja United hade jag på känn ända sedan han annonserade ut att han spelat klart i PSG, oavsett om LVG varit kvar tror jag att han hade kommit (kommer säkert få äta upp detta haha). Vart skulle Ibra? Italien? Han hade redan spelat i de 3 största klubbarna (sorry Romanistas och Napolitanos) och vunnit allt (förutom CL). Till Spanien? Hade han varit 29år hade han garanterat spelat i Real för att efterlikna sin stora idol Ronaldo Luiz Nazario de Lima. Men nu var han 34år ung och föll bort pga åldern. Tyskland? Endast Bayern duger och där var anfallsbesättningen full.
 
Att återvända till allsvenskan och Malmö FF var aldrig aktuellt, tror ni på allvar att han vill spela på konstgräs i april eller november mot Östersund eller Elfsborg? Kina eller USA? Nej nej, för dålig nivå helt enkelt. Det fanns bara 1 liga kvar att erövra, Premier League.
 
Vilket lag i PL skulle det bli då? Lätt val enligt mig, varför? Här kommer svaret:
Arsenal: Zlatan provspelar inte och "Gunners" bygger inte nytt med ny manager eller satsar på nyförvärv av klass.
Chelsea: Fullt i anfallsbesättningen och Conte som ny tränare. Dessutom ingen klubb med stor tradition.
Liverpool: Inte vunnit något på över 25år (iaf inte PL) och med Klopp som tränare och en anfallsbesättning med Ballotelli, Ings, Benteke, Origi, Sturridge så var det aldrig aktuellt.
Manchester City: Tror ni på allvar att han skulle spelat för "Filosofen" igen?
Tottenham: En bra tränare i Pocchetino, men en trupp som är byggt runt Harry Kane och en klubb som inte heller vunnit på länge.
 
Kvar fanns bara 1 alternativ kvar, en storklubb som misskötts sportsligt i ett par år, men som fortfarande hade ekonomiska musklerna att kunna ge sig in i jakten på tronen av PL. Att sedan spelare som Cantona, Beckham, Giggs, Henrik Larsson m.fl. passerat här OCH att Mourinho nu var klar som tränare gjorde nog valet "lite" enklare. Plus drivet att vinna över "Filosofen" och bli en ikon i "rätt" sida om Manchester.
 
Pengarna var inte det viktigaste sa han, han ville hit pga. den sportsliga utmaningen. Motivation är det som driver människan, Zlatan är inget undantag. En spelare bör varje gång han tar på sig fotbollsskorna fråga sig "Vem spelar jag för och varför" sa Cesar Luis Menotti och att återförenas med Mourinho var något "Ibra" velat göra länge. De behövde bara rätt klubb helt enkelt.
Han har nog den tuffaste uppgiften framför sig. Att lyckas i ett land som inte tycker om honom, som ser han som överskattad. Ni som inte läst hans bok borde göra det, för det är i de lägena som han trivs bäst. Det är då han växer, det är bara att hoppas att han lyckas. Är det någon man unnar att han lyckas i Manchester United så är det han.
 
Nu är ju inte detta Zlatan show bara, en del irriterar sig på det (enda svenska pressen skriver men vem ska de annars skriva om?).
Ni måste ju förstå att det är ett spektakel, visst han spelar på det. Men ni måste också förstå att bara att han är på plan så öppnar det upp för andra spelare. Men han får visa på plan och "tala" där. Efter 1år ska jag utvärdera honom och säga om han  lyckades eller inte. Glöm inte att det som ni ser/sett honom göra kommer INGEN att kunna göra om på er hela livstid, kanske aldrig någonsin av en svensk spelare!
 
Nu råkade jag vara på plats igår och se honom debutera. Det finns sätt att debutera och så finns det sätt att debutera. United var urdåliga de första 45min, enda ljusglimtarna enligt mig var Zlatan, Schneiderlin och nye mittbacken Bailly. Andra halvlek vs Galatasaray (som var bättre i första) byttes det friskt. Det var en fröjd för ögat att se Rashford, Lingard och Carrick kliva upp i press och springa sönder motståndet!
 
Om Galataray sedan gav eller om United gjorde dom dåliga vågar jag inte svara på, självklart ska man inte dra så stora växlar av en "träningsmatch". Men årets United ser mer intressant än på många år. Depay's inhopp tillsammans med Mata var värd entrépengarna bara det. Ska bli spännande att se vad "Mou" gör med laget.
 
För egen del tycker jag att det bör rensas lite för husfridens skull, inte bra att ha för stor trupp och hålla alla glada. Låna ut de talanger man tror på och kör på det man har, detta oavsett om Pogba kommer hem igen för astronomiska summan (som Zlatans tröjförsäljniing betalar). Nedräkning till PL har börjat mina damer och herrar!
 
#DeZurda
 
Euro2016, Fotboll, Manchester United, Premier League, Zlatan Ibrahimovic, Örebro,